25 במרץ 2012

נצרת VS נצרת עילית

אומרים על ירושלים שהיא עיר ובליבה חומה, ומודי בראון חידש ואמר שתל אביב-יפו היא עיר ובלבה מקף. אבל אחרי כמה ביקורים והרבה שיחות אני עדיין לא יודע איך להגדיר את היחס בין נצרת ונצרת עילית, שתי הערים שבהן יעסוק ערב ההרצאות הקצרצרות באצירתי בחמישי הזה בתל אביב (הכניסה חינם!).

כי מה יש בנצרת\עילית? אלו שתי ערים שמבחינה גיאוגרפית ופיזית הן מחוברות במותן, צמודות בצורה בלתי ניתנת להפרדה, חולקות שטח וכביש ושם – אבל מסרבות בתוקף להיות גוף אחד. שתי רשויות מוניציפליות שונות, שתי אוכלוסיות שונות כמעט לגמרי, שתי היסטוריות שונות, שתי גישות מהופכות. זו לא השכנוּת של רעננה-הרצליה (מחד) וגם לא השכנוּת של מעלות-תרשיחא (מאידך). זו שכנות כושלת, שכנוּת של סירוב, שממשיכה להיכשל כל יום ושנה מחדש.

למה?

למה נצרת ונצרת עילית לא מצליחות להסתדר ביחד כמו תל אביב-יפו, כמו רעננה-הרצליה, כמו מעלות-תרשיחא? ולא שלצמדי הערים האלה אין בעיות ביחסים, כן? יש. זו לא אידיליה. אבל אחרי כמה ביקורים ושיחות בנצרת ונצרת עילית – כמעט ומרטתי לעצמי את השיערות בתיסכול.

בואו נעשה פה רגע סדר.

מהצד האחד: נצרת. העיר הערבית הגדולה ביותר בישראל, עם כ-80 אלף תושבים, שעל פי מרשם האוכלוסין מכילים בדיוק 0% יהודים. עיר עם היסטוריה מפוארת, ששמה מוכר כמעט בכל העולם. מעטים בעולם היהודי יודעים זאת, אבל נצרת היא גם בירת עיתונות ערבית משמעותית. השבועונים א-סינארה ולילאק (מגזין נשים) נערכים בה, ומופצים בכל המזרח התיכון. ובכלל, כמה ערים בעולם יכולות לטעון שצמחה בהן דת חדשה?

מהצד השני: נצרת עילית. יום אחד בן גוריון הצביע על המפה ואמר כאן, כאן נקים התיישבות ציונית כדי לייהד את הגליל. והכל קרה מהר מאוד: באו, הקימו, יישבו. כמו רוב ערי הפריפריה, עם השנים האוכלוסיה התערבבה. כיום יש בעיר 50% עולים מחבר העמים, אחוז גבוה במיוחד אפילו בערי פריפריה, ובין 15-20% ערבים (תלוי לפי איזו ספירה). עיר פריפריה צעירה ויהודית ברובה, עם היסטוריה קצרה מאוד, ראש עיר מ"ישראל ביתנו" וכוונה נחושה להחליף את שם העיר מ"נצרת עילית" ל… "עילית". כמו לומר, אנחנו לא רוצים שיחשבו שאנחנו נצרת. זו עיר אחת, ואנחנו עיר אחרת.

הסיפור של הנתק בין הערים הוא סיפור של הנהגה. ברמת התושבים הפרטיים יש מדי שבוע אינספור מפגשים, אינטראקציות אנושיות, מסחריות, חברתיות, וגם יוזמות ופרויקטים מעוררי תקווה: רוזאן קובטי וסאמר חכים, למשל, שני תושבי נצרת שלמדו אדריכלות בטכניון, זכו השנה בפרס אדריכלות בינלאומי על חלקם בתכנון מרכז קונגרסים דו-עירוני על קו התפר בין שתי הערים. הפרויקט המתוכנן נשאר על הנייר בלבד, כי העיריות של שתי הערים מפנות גב זו לזו בעקשנות.

אפשר להסתכל על השכנות הזו בתור הסיפור הישראלי כולו, ולשאול איך חיים זה לצד זה, איך חיים אולי יחד, איך מיישבים את הפער והאם בכלל אפשר ליישב אותו. אפשר לשאול למה העיר הקטנה, הצעירה, האלמונית, זוכה לתמיכה וקידום והיתרי בנייה ותקציבים (יחסית, כמובן – אנחנו עדיין מדברים על הפריפריה הישראלית, וככזו היא מוזנחת מאוד בכל הנוגע לתקציבי ממשלה ביחס לערים מרכזיות), בעוד העיר הערבית הגדולה בארץ, שמחזיקה בראשית ההיסטוריה העולמית של הנצרות, נאלצת נכון לעכשיו להישען על משקיעים פרטיים כדי לתקצב שימור בעיר העתיקה, ונשארת צפופה כי אין לה שטח להתרחבות.
האם זה רק עניין של ערבים-יהודים, או שהסיפור הוא לא כזה פשטני?

שום דבר לא כזה פשטני. ההיסטוריה של שתי הערים המוצמדות האלו היא סיפור מרתק ומלא תהפוכות, הפתעות, נסיונות, כשלונות וגם הצלחות. זה סיפור שפשוט אי אפשר לתמצת אותו לנקודת מבט אחת – זה יחטא למציאות.

את המציאות האמיתית של שתי הערים האלו והסיפור שלהן – שרלוונטי כל כך לכל עיר בארץ, בעצם – אנחנו ננסה לפרוט ל-9 נקודות מבט ב-9 הרצאות קצרצרות של 9 דקות כל אחת, בזו אחר זו, בערב 9:9 נצרת ונצרת עילית בתל אביב, שיתקיים בחמישי הזה ב-20:00 בחינם לגמרי, בבית הבנק הבינלאומי בשדרות רוטשילד 42. אני ערכתי ואצרתי את הערב, את רשימת המשתתפים אפשר לראות באירוע הפייסבוק – ואתם מוזמנים, יותר ממוזמנים, אתם סופר-מוזמנים.

9 תגובות על “נצרת VS נצרת עילית”

  1. נמי הגיב:

    13 שנותיי בתור תושבת נצרתילית לא יאפשרו לי לפספס את הערב הזה.

  2. VeR הגיב:

    אין ספק,
    ארד מירושלים ואבוא לשמוע על האקסית המיתולוגית 🙂

  3. נמי הגיב:

    [יש! ור! ♥]

  4. ריץ הגיב:

    תמיד חוזרים לאקסית הזאת לקבל חיבוק.. 🙂

  5. שוקי הגיב:

    אני מקווה שברוח הנצרתית הכיבוד יכלול כנאפה או לפחות בקלאוות וקפה. ובעניין השאלה שהעלית – הקונפליקט בין נצרת לנצרת עילית הוא לא רק תוצאה של הנהגה אלא אינהרנטי למהות של נצרת, לנסיבות בהן קמה.

  6. זאב הרטמן הגיב:

    כתבת צבע , שמצביאה על כך שהכותב הוא אינטלקטואל , אך אין לו כל הבנה בסיסית ביחסי יהודים ערבים , ההקצנה ברחוב הערבי ב20 שנה אחרונות , העובדה שערבי נצרת אינם מקבלים את הנוכחות והתישיבות היהןדית בנצרת עילית והסיסמא שממלווה אותם " מה שנקנה בזכות נדבנים יהודים, יקנו בחזרה בזכות כסף הנפט",
    כמו כן הרג יהודים רק בשל העובדה שהם יהודים כדומת נהג המונית יפים וינשטיין ז"ל כמו אולג שייחט ז"ל ועוד ועוד……
    לתושבי נצרת עילית נמאס מהעובדה שהמוצר הכי זול בשוק הוא "דם של יהודים"

  7. גיאחה הגיב:

    זאב, אתה מוזמן להגיע לערב שלנו ולתת את דעתך. זה קורה מחר (חמישי) ב-20:00.

  8. במביק! הגיב:

    ואוו, אני נצרתי לשעבר וזה מאוד מעניין אותי.
    חבל רק שאני רואה את זה עכשיו 🙁
    מישהו היה שיכול לחלוק מה הלך שם?

  9. עומר הגיב:

    אני רק רוצה לציין, שקצת מוזר שערב על נצרת ונצרת עילית נערך בתל אביב. יש לזה סיבות מובנות כמובן, אבל זה עדיין מוזר.
    מעבר לזה- סחתיין גדול.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *