16 באוגוסט 2013

האזינו לתכניות "המפץ": סדרת תכניות תעודה על מוזיקה ירושלמית

תדר 820_0

"מה שמייחד את ירושלים היא שזה מקום אחד שגרים בו אנשים שחיים בזמנים שונים" – אהד פישוף, בראיון לתכנית "המפץ"

בעצם יצאנו למשימת ריגול, להונאה. ניסינו להקליט צליל של עיר דרך קולות של מוזיקאים. נעצנו שברי זכרונות של זרים על המפה האסוציאטיבית של ירושלים – שנראית אחרת לגמרי מהמפה הגיאוגרפית שלה – וקיווינו שכמו בלש טוב נוכל לזהות פתאום איזה דפוס, להגיד: א-הא! פיצחנו את התעלומה! זה מה שמבדיל את המוזיקה של ירושלים מהמוזיקה של תל אביב, של מנצ'סטר, של ברלין. יצאנו לצותת לרחשים בשוליה של עיר בתקווה שנוכל לשרטט בדרך את גבולתיה המוזיקליים, להבין את הצורה שלה.

הלכנו לראיין מוזיקאים ירושלמים. הסתובבנו בדירות, אולפנים ופאבים סגורים עם כיסאות הפוכים, בשיחות סקייפ מעבר לים ובהקלטות שטח, וניסינו תמיד להצמיד את המיקרופון ללב של המרואיין, לבדוק דרך הסטטוסקופ הזה אם אפשר לפענח את מה שקורה אצלו בפנים. האם בקצב הפנימי שלו אפשר לשמוע את הצעדים במדרחוב? את השקט של שבת מתה בעיר הקודש? את הפיצוצים ברחוב יפו?

חבשנו קסדות עם פנסים וירדנו לעומקם של מבוכי תקליטים וארכיונים, נושאים איתנו תמיד מכשיר הקלטה קטן כמו קנרית שתוכל לסמן את רגעי הסכנה. העלינו כמה אוצרות, ולא מעט אבנים. ירושלים היא עיר של אבנים, ומוזיקאי שוליים ירושלמים הם סוכנים כפולים – מצד אחד הם קשים כמו אבן, מצד שני כל היצירה שלהם מוקדשת למאמץ ההירואי, לפעמים האבוד מראש, להפיח חיים באבנים המתות של העיר הזו. להרעיש, להרעיד, לפרק.

היינו חוקרי רצח. הופכים גופות, מצלמים ותולים את התמונה על הקיר. מנסים למתוח חוט אדום דקיק בין הופעה של נושאי המגבעת בפרגוד, בני 16 שעושים יותר רעש מהיגיון – ליד המושטת של יורם אליקים כשהיא מקבלת מעל הדלפק של "באלאנס" עוד דמו ממוזיקאי ירושלמי אלמוני שיהפוך לאלבום חדש בפאקט רקורדס – לחוטי החשמל המסתעפים כמו נוירונים בתוך הסמפלר של רייסקינדר – לאולפן של "רעש האוור". לקחנו כמה צעדים אחורה, מנסים להבין אם יש קשר, אם יש איזה אופי ירושלמי, איזה פרופיל טיפוסי לדמות הפיקטיבית שאנחנו מנסים לצוד, "אמן השוליים הירושלמי".

כל יום של תחנת הרדיו הזמנית "החזית" נפתח בשעתיים של תכנית התעודה "המפץ", שבה היינו מרגלים, חוקרים, כורים ופרשנים. חשפנו את הממצאים שלנו, השמענו קטעים בלעדיים מעשרות הראיונות שערכנו עם מוזיקאים, עיתונאים, שדרני רדיו ומעריצים, שירטטנו את ההיסטוריה-שבעל-פה של מוזיקת השוליים הירושלמית וכמובן – ניגנו המון מוזיקה נפלאה שנוצרה בירושלים, משנות השישים ועד שלשום.

"מי שגר בירושלים ועושה מוזיקה, רוב הסיכויים הם שהוא לא עושה מיינסטרים, אחרת הוא היה עובר לתל אביב. אם הוא עדיין גר בירושלים ועדיין עושה מוזיקה, כנראה שזה משהו אחר" – רייסקינדר, בראיון לתכנית "המפץ"

הנה כל התכניות האלה, להאזנה מתי שרק תרצו. תיהנו, וכמובן שאשמח לכל תגובה:

המפץ
4-9 באוגוסט, "החזית"
עורכים ומגישים: רוי רגב וגיא חג'ג'
עורך ראשי: רום אטיק

1. עד 1987
ביום ראשון שידר יואב קוטנר שעתיים מרתקות שסקרו את הרוק והפופ הירושלמי הגרובי, הפסיכדלי ולפעמים הסתם-מוזר שהוקלט עד 1987. הבמה החשמלית, סיפורים על אמרגנים משונים והופעות מפתיעות, זיכרונות מחנויות תקליטים ואוצרות של ממש מהתקליטיה והארכיון הפרטיים של אספן המוזיקה הישראלית הכי ידען שיש.
האזנה לתכנית באתר רעש האוור

2. סצינת הפרגוד
למה קוטנר הפסיק ב-1987? כי אז יצאה הקלטת של נושאי המגבעת, אז התפוצצה מה שמכונה בדיעבד סצינת הפרגוד על שם המועדון הירושלמי הקטן שאיכלס ג'אם סשנים של ג'ז לצד התפרצות של נויז, יצירתיות, תשוקה ונעורים בדמות נושאי המגבעת, 3ח', להקת ישראל, אחת שתיים כזה, או באן, היפוכונדריה ועוד להקות שכיום מוכרות כגל הגדול הראשון של רוק אלטרנטיבי ירושלמי.
יש המון שאלות סביב הסצינה הזו: האם היא בכלל הייתה סצינה? למה רק נושאי המגבעת נשארו בתודעה, ואיזה מחיר הם שילמו על זה בזמן אמת? האם באמת יש משהו ירושלמי במוזיקה של הלהקה האלו? אם כן, מה בדיוק?
על השאלות האלו בדיוק דיברנו בתכנית השנייה, שכללה קטעים מראיונות שערכנו עם נדב רביד, קוואמי, ישי אדר (נושאי המגבעת), יואב קוטנר, רן סלוין ודודיק אופנהיים (3ח').
האזנה לתכנית באתר רעש האוור

3. פאקט רקורדס
ההתפוצצות הגדולה השנייה התחילה ב-1999, כשיורם אליקים – שמסרב בנימוס ובעקשנות להתראיין לכל דבר שקשור למוזיקה – פתח את הלייבל העצמאי פאקט רקורדס מתוך חנות התקליטים באלאנס.
מרואיינים: סגול 59, בן שלו, דויד פרץ, נטע קובלנץ, בנימין אסתרליס, קוואמי ונדב רביד.
רשימת שירים
האזנה לתכנית באתר רעש האוור

4. העשור האחרון
או מה שאני מכנה גם "פוסט-פאקט". האוגנדה, הרוזה, נו_קוסט, אשכרה מתים, אומללה, לורנה_בי,
מרואיין: גילי דה קיד, שהוא בו זמנית המתעד הרשמי ואחד המחוללים הגדולים של ההתרחשות הזו, ישב איתנו באולפן כל השעתיים, והדריך בשבילים הנסתרים.
האזנה לתכנית באתר רעש האוור

5. מסיבת סיום
הופעות חיות באולפן של נועמיקו ועדי אולמנסקי, לצד השמעת הפייבוריטים האישיים של רוי ושלי מהקטלוג הענף של מוזיקת שוליים ירושלמית. איזה כיף גדול!
רשימת שירים
האזנה לתכנית באתר רעש האוור
צפו בשעה שלמה מהתכנית בווידאו, כולל הופעות של עדי ונעם!

קריאה נוספת: "להחזיר את המוזיקה הירושלמית לחזית" – נטע אלכסנדר במוסף "גלריה" של הארץ

תגובה אחת על “האזינו לתכניות "המפץ": סדרת תכניות תעודה על מוזיקה ירושלמית”

  1. יאפי בליסינג הגיב:

    לא שכחתם את יאפים עם ג'יפים בסקירה של אינדי ירושלמי?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *